Friskis & Svettis Göteborg – Historik City gym

Friskis & Svettis Göteborg


Historik City gym

 

henry-bergstromCity Gym är Sveriges äldsta gym. Det öppnades i januari 1959 i det då nybyggda Ullevi i Göteborg och träningskonceptet blev genast en stor succé. Under 25 år i Ullevi var gymmet ständigt fullbelagt. 1984 gick flytten till större lokaler i Valhallabadet där det även blev tillgång till simhallar m.m.

City Gym grundades av Henry Bergström (bild till vänster) som var förste svensk att välja gymverksamhet som profession. 1967 utökade han gymmet med separat damavdelning ledd av hustrun Birgit.

Henry inledde sin träningsbana redan 1950 inspirerad av Arne Tammer och den svenska frisksportrörelsen. För att skaffa sig nödvändiga kunskaper om kommersiell gymverksamhet åkte Henry till Amerika 1957 där han under ett år tränade på gym i USA och Canada. Återkommen 1958 blev han svensk mästare i i bodybuilding och satsade därefter på att öppna sitt gym.

Förutom alla år som gymägare har Henry också skrivit två instruktionsböcker om styrketräning samt under några år på 60-talet varit utgivare av en tidning som hette “Din Fysik”. Han var även tävlings-domare i 27 år samt medverkade till att införa styrkelyft som tävlings-sport i Sverige 1970.

60-taletStyrkesport
Starka och muskulösa kroppar har alltid attraherat oss människor. Den antika eran i Grekland blev en glansperiod för välväxta och starka män. Mest känd blev Milo från Kroton. Han började bära en tjurkalv på sina axlar hemma på gården och efterhand som tjuren växte ökade också Milos krafter. Till slut orkade han bära en vuxen tjur runt den olympiska arenan på sina axlar. Milo var därmed den förste att tillämpa den progressiva viktträningens idé.

eugene-sandowKraftkarlar
Vid förra sekelskiftet var kraftkarlar mycket populära vid cirkusar och varietéer. De utförde diverse fantastiska kraftprov, både som uppvisning och i tävlan med varandra. Några av de mest berömda var Louis Cyr, Louis Uni Apollon, Eugene Sandow, Bröderna Saxon, Herman Goerner och George Hackenschmidt. De mest kända svenskarna var “starke Arvid” Andersson, Oscar Wahlund och Calle Sven. Sandow var den mest välväxte och anses som den moderna kroppsbyggningens fader. Han utgav också den första boken om styrketräning. En nutida motsvarighet till forna tiders kraftkarlar kan vi se på Eurosport där de verkligt stora biffarna tävlar om titeln “Världens starkaste man”. Bäste svenske deltagare är Magnus Samuelsson.

Olympisk lyftning
En bit in på 1900 – talet uppfanns den moderna skivstången med reglerbara vikter. Tidigare hade s.k. kulstänger med fasta vikter använts. Nu infördes fasta tävlingsregler med bestämda lyftgrenar och olika viktklasser. Man tävlade i enarmsryck och enarmsstöt samt i grenarna press, ryck och stöt med två armar.Enarmslyften försvann på 50-talet och tvåarmspress på 70-talet. I dag består de olympiskalyften av enbart ryck och stöt. Östeuropa har varit ledande i denna sport.

Bo-johanssonStyrkelyft
På 60-talet infördes en ny sorts tyngdlyftning kallad styrkelyft där man tävlar i grenarna knäböjning, bänkpress och marklyft. Dessa lyft kräver mer råstyrka men mindre teknik än de olympiska lyften. Sverige var tidigt med i styrkelyftsporten tillsammans med USA och England. City Gym tog 1970 initiativet till införande av denna sport i Sverige och arrangerade de första riksmästerskapen. Vi har haft några världsmästare i styrkelyft där göteborgaren Kenneth Mattsson gjort fina prestationer.

 

 

steve-arnold (1)Bodybuilding
Inom frisksportrörelsen började man på 40-talet propagera för kroppsuppbyggnadsträning med skivstång och hantlar. Föregångsman i Sverige var Arne Tammer som tränade upp en fin fysik och blev riksbekant med sin brevkurs “Ge mig en kvart om dagen”. Träningen vid denna tid fick ske i hemmet då inga gym ännu existerade.

I USA hade utvecklingen gått snabbare och pionjärerna där var Bernarr McFadden, Alan Calvert och Bob Hoffman samt bröderna Weider. Den första Mr Americatävlingen hölls 1939 och vanns av Bert Goodrich. Sveriges första Mr Swedentävling hölls 1957 och vanns av Sven Berg. På 50-talet började de första gymmen dyka upp i USA och Canada och snart var träningslavinen igång. Nu kunde vanliga klena människor gå till ett gym och bygga upp sin kropp. Från början fanns gymmen på Amerikas östkust men snart blev Kalifornien ett verkligt centrum. Nu finns tusentals gym bara i denna stat och de mest kända är Golds Gym och World Gym.

Idag är bodybuildingsporten världsomfattande med miljontals utövare. Till en början var det enbart män som ägnade sig åt denna träning, men sedan trettio år är även kvinnor ett stort inslag på alla gym. Cirka 2-3 procent av allt gymfolk utgörs av en extrem elit, som byggt upp sig till onaturliga muskelvolymer. Dessbättre tränar alla andra för bättre hälsa och välbefinnande genom ett måttligt motionerande med styrketräningsredskap. Även inom idrott och friskvård är styrketräning numera helt accepterad.