Friskis & Svettis Göteborg – Nyfiken på Line, Personlig tränare

Friskis & Svettis Göteborg


Nyfiken på Line, Personlig tränare

 

Friskis&Svettis PT

Line Velmar Broman, Personlig tränare

Vad tycker du är absolut roligast med att vara PT?
Det allra bästa med mitt jobb är att få följa mina adepters och klienters fysiska och psykiska framgångar. Att ständigt få ta del av deras liv och tankar gör att jag själv utvecklas som människa och jag har fått en enorm respekt och ödmjukhet för livet.

Varför blev du PT?
Det är en lång historia! Efter en lång tids sjukdom och operationer, så fick jag beskedet att jag skulle bli rullstolsbunden för resten av mitt liv. Vilket inte var något roligt besked. Mitt i allt bestämde jag mig för att lägga upp mitt eget träningsprogram som sträckte sig över 6 månader och mitt främsta mål var att kunna gå på toa själv. Jag hade ju en bra bakgrund för att lägga upp träningsprogram och visste ungefär hur mycket jag orkade och tålde eftersom jag tävlat på elitnivå som ung. Efter 6 månader nådde jag mitt mål och ett år efter det sprang jag Tjejmilen. Och det var då jag tänkte: ”tänk om jag kan få vara en inspiration och till hjälp för dem som inte har min bakgrund eller som inte kan allt det jag kunde”. Då bestämde jag mig att jag ville se om jag kunde vara till hjälp och inspiration, och på den vägen är det.

Hur ser din träningsbakgrund ut?
Jag har tävlat på elitnivå i längdskidor och cykling som junior. Jag har alltid idrottat, och efter min sjukdomsperiod, så är det träning som gäller för att klara av smärtor. Jag tränar för att stärka kroppen så jag kan gå och stå och leva ett rätt normalt liv. Nu för tiden är mina stora passioner längdskidor, löpning och golf. Men styrketräningen är givetvis basen.

Vad gör dig till en bra PT?
Oj, en svår fråga…det borde du kanske ha frågat mina adepter om. Jag försöker vara lyhörd och försöker hitta rätt sätt att inspirera och vägleda på. Jag utgår alltid från deras förutsättningar, hjälper dem att se möjligheter, samtidigt som jag är ärlig. Träningen är inte alltid en dans på rosor, det kan jag lova dig, och då gäller det att försöka trycka på rätt knappar för att hjälpa adepterna till att nå sitt mål och inte ge upp. För jag vet hur det känns när man når sitt mål och jag har sett det så många gånger. Det är helt obeskrivligt fantastiskt! Jag tror att jag är lika glad och lycklig som mina adepter.

Hur hjälper du din kund att nå sina mål och vad fokuserar du mest på som PT?
Vid vår första träff pratar vi om mål, syfte, bakgrund och förutsättningar. Vi  utformar en träningsplan och pratar vi om den, testar oss fram lite, och försöker följa den så gott det går. Vi träffas regelbundet för att se om vi behöver ändra på något eller som vi skall fortsätta som planerat. Behöver kunden en extra ”knuff” lägger vi in en träff där jag försöker peppa så gott det går.  Jag fokuserar gärna på helheten, kroppen och knoppen-allt hänger ju i hop. Det är därför jag utöver min PT utbildning har läst till Kostrådgivare och samtalsterapeut. Jag tror att en behöver jobba sig inifrån och ut. För att kunna springa, måste man ha styrkan i kroppen för att förebygga och minimera skaderisk. Min utgångspunkt är givetvis min kund och hens förutsättningar och målsättning.

Har du ngt ”motto”, i så fall vad?
Du kan mer än vad du tror, bara du har bestämt dig!”