Friskis & Svettis Göteborg – Kondition

Friskis & Svettis Göteborg


Kondition

 

konditionAtt ha god kondition innebär att känna sig frisk och stark. En subjektiv känsla förvisso, som trots detta speglar hälsoläget på ett bra sätt. Man kan också beskriva det som att ha god marginal till vardagens alla göromål, man känner sig pigg och orkar. Att man kanske dessutom klarar att springa Göteborgsvarvet eller har större chans att klara en eventuell hjärtinfarkt är andra effekter som de flesta av oss välkomnar.

I första hand handlar det om ditt hjärta. Varje gång du rör dig så att hjärtat pulserar ordentligt tränar du din kondition. Hjärtat blir starkare och orkar därmed transportera ut mer syresatt blod till musklerna. Konditionen förbättras. Visserligen är lungorna, blodet och muskelcellens förmåga att omsätta syret viktiga faktorer men mest avgörande är hjärtats pumpkapacitet.

Syret är själva kärnan. Ju mer syre vi kan transportera ut i kroppen desto bättre konditionsnivå. Man anger detta som syreupptagningsförmåga och den mäts i liter/minut. I vila omsätter vi 0,25 liter per minut och vid maximal syreupptagning förbrukar kroppen bortåt 3 liter per minut. För att ge ett ”rättvist” konditionstal tar man också hänsyn till kroppsvikten. Måttet på konditionen blir då den maximala syreupptagningsförmågan angiven i ml/kg och minut.

Den mängd syre kroppen maximalt kan ta upp beror på faktorer som ålder, kön, träningsgrad mm. För vuxna varierar den mellan 2 – 6 l/m. Vissa elitidrottare kan komma upp i 7 l/m. Med åren sjunker konditionen, å andra sidan kan man hela livet träna och hålla den på en bra nivå. Kvinnor har i genomsnitt lägre maximal syreupptagningsförmåga än män.

På samma sätt som styrketräning beskrivs i termer som repetitioner och set, har konditions­träningen sina parametrar. De benämns som intensitet, duration och frekvens. Enkelt uttryckt handlar det om hur hårt, hur länge och hur ofta. Beroende på hur vi kombinerar dessa blir träningen och resultatet därefter. Högintensiv träning i kombination med långa, relativt ofta förekommande träningspass passar för den som vill elitsatsa. Belastningen ligger då över 70% av den maximala syreupptagnings­förmågan och ansträngningsgraden är hög. Lågintensiv träning är något som betonas allt mer, speciellt när vi beaktar hälsoperspektivet. Under lågintensiv träning ligger vi på 50 -70% av vår maxnivå och ansträngnings­­graden upplevs som behaglig eller ”något ansträngande”.

De två vanligaste metoderna för att träna kondition utgörs av distans- respektive intervallträning. Distansträning genomförs med en relativt jämn belastning utan avbrott. Intervallträning växlar mellan arbets- och viloperioder vilket ger en varierad belastning. Perioderna kan läggas upp som långa respektive korta intervaller.

F&S erbjuder flera träningsformer med specifikinriktning kondition. Några av våra naturligaste och enklaste sätt är att jogga, löpa eller gå, att Träna ute. Varje vår och höst erbjuder vi pass ute i det fria. Inomhus finns också möjligheten att gå, jogga, staka på Indoor walking. Träningen utförs på en specialgjord crosstrainer, tillsammans i grupp. Spinning är en gruppträningsform på spincykel som vi erbjuder med antingen distans eller intervallkänsla. Hur tufft pass du vill köra bestämmer du själv med hjälp av motståndet och de tre positionerna som vi använder under passet. Vi erbjuder även spinningpass där vi använder pulsklockan som verktyg. I Gymmet är möjligheterna många att träna kondition. Löpband, rodd-/ trampmaskiner, cyklar, är bara några exempel . På flera av våra gruppträningsformer ges konditionsträningen stort utrymme. Prova t ex JympaIntervall flexSkivstång intervall eller Aerobic och Step. Är du cykelnörd och är ute efter riktigt bra försäsongsträning? Haka på Giro 4. Välkommen!