Friskis & Svettis Göteborg – Rörlighet

Friskis & Svettis Göteborg


Rörlighet

 

rorlighetMed begreppet rörlighet menar vi förmågan att ta ut rörelseomfång i leder och muskler. Som barn var det självklart att ha full rörlighet men som vuxen och äldre minskar denna förmåga. Vi upplever att vi blir stelare. Vi föds dessutom med olika förutsättningar. Vissa är av naturen rörliga. Andra har lätt för att bli stela och får arbeta hårt för att alls kunna öka förmågan. Unga är rörligare än äldre, kvinnor är oftast rörligare än män.

Det som påverkar om vi är rörliga eller stela är i första hand bindväven i våra muskler. Denna ingår i och omger alla våra muskler och det är tack vare bindväven som vi kan överföra kraften från muskelfibrerna till skelettet. På så sätt skapas rörelser. Är bindväven stram eller om dess mängd har ökat, som när vi blir äldre, minskar vår rörlighet. Detsamma gäller om vi t ex arbetar mycket och ensidigt eller om vi använder musklerna för lite, är inaktiva.

Att träna sin rörlighet handlar om att sträcka och ”ta ut” i muskler och leder. Träningen kan vara passiv, dvs med hjälp av en yttre kraft, eller den kan vara aktiv, dvs med hjälp av den egna muskelkraften. Vi kan också välja att vara kvar i ytterläget en stund.

I Friskis&Svettis använder vi främst två metoder för att träna och öka rörligheten; stretching och dynamisk rörlighet. Stretching är en passiv form av rörlighets­träning. Genom att under ca 20 – 30 sekunder dra ut muskeln och dess bindväv maximalt ökas rörligheten. Gärna några sekunder extra om muskeln är stel. För att nå bästa tänkbara effekt ska muskeln vara riktigt avslappnad och uppvärmd. I dynamisk rörlighetsträning arbetar vi i stället aktivt genom att t ex cirkla, gunga, pendla osv. Den innehåller visst mått av styrka och koordination och har därför också en gynnsam effekt på vävnader kring leden. Med dynamisk rörlighetsträning kan vi underhålla och bibehålla vår rörlighet och i vissa fall t o m öka den.

Vad vinner du på att vara rörlig? Alla vill vi ju fungera bra i vardagen, som t ex att kunna vrida på huvudet när vi backar bilen, plockar saker högt och lågt osv. Det handlar om att kunna röra sig ledigt och bekvämt. Vi vet också att prestationsförmågan ökar. När muskeln får ett tillräckligt omfång kan vi bättre utnyttja vår kapacitet av styrka, snabbhet och precision. God rörlighet kan dessutom förebygga skador och risken för över- eller felbelastning minskar. Exakt hur detta påverkar oss är inte helt klarlagt. Ytterligare forskning på området krävs. Det bör i sammanhanget poängteras att för stor rörlighet å andra sidan kan var ogynnsam. Personer med tendens till s k överrörlighet bör vara återhållsamma med rörlighetsträning, i stället stärka musklerna och på det sättet stabilisera runt leder.

I alla F&S-pass ingår rörlighetsträning. Beroende på träningens inriktning är rörligheten utformad och anpassad därefter. Gemensamt i all vår träning är vikten av uppvärmning. Här rörlighetstränar vi både under och i anslutning till uppvärmningen, främst i form av dynamisk rörlighet. I passets avslutande del finns den huvudsakliga rörlighetsträningen med både stretching och dynamiska rörlighetsövningar.

Extra fokus på rörlighet hittar du på våra flexpass. Dessa finns i tre varianter, alltifrån tuff utmanade rörlighetsträning till en mer mjuk och inkännande. Yogan är välkänd för sin rörlighetsinriktade träning. Här töjer vi på kroppen och är ute i ytterlägen i nästan alla övningar. I och med att vi arbetar lugnt och med säkra övningar får du en balanserad och ”trygg” ­träning.